понедељак, 21. новембар 2011.

Turiste iz Kine u Crnu Goru dovode partizanski filmovi

BUDVA - Prva grupa gostiju iz Kine mogla bi već da doputuje početkom naredne godine, a Crna Gora, mogla bi da „zavede“ kinesko tržište, trenutno jedno od „najjačiih na svijetu“, činjenicom da je most na Đurđevića Tari, most iz partizanskog filma "Most" koji je jedan od najpopularnijih filmova u toj mnogoljudnoj zemlji.
Predstavnici 14 kineskih tour-operatora i medija, bili su impresionirani činjenicom, da se taj most nalazi u našoj zemlji, za koju, kako sami kažu, nijesu mnogo čuli. Desetominutno izlaganje impresija predstavnika vodeće poslovne grupe Bai Šua samo je potvrdilo priče da je jugoslovnska kinemetaografija u toj zemlji i dalje popularnija od holivudske.

Jedan od organizatora ovog studijskog putovanja, kompanija “Adria D.M.C” iz Budve, upriličila je preksinoć u bečićkom hotelu “Queen of Montenegro”, susret sa lokalnim medijima.

“Posjetili smo Sloveniju, Crnu Goru i Albaniju. Crna Gora je za nas nova destinacija. Kina je imala dobre odnose sa Jugoslavijom, sa predsjednikom Titom, i to su neka znanja koja imamo iz tog perioda. Film „Most“ je jedan od najpopularnijih u našoj zemlji. Bili smo jako uzbuđeni kada smo vidjeli taj most na Đurđevića Tari. Stigli smo već kada je bio mrak, ali smo uspjeli da bacimo kamen u kanjon. Sa Crnom Gorom, smo bili upoznati preko tog filma, ali smo kroz ovo putovanje mogli vidjeti da je prelijepa zemlja, ima predivnu prirodu i mnogo toga da se vidi”, kazao je Šu.

Direktorka TO Budve Jelena Rađenović istakla je da je tržište Kine vrlo interesantno za produženje sezone.

“Svjesni smo da nije lako dovesti turistu iz Kine, jer su tu mnogi ograničavajući elementi, od neophodnosti vize, do udaljenosti i nepostojanja direktne veze. Ono što vidimo kao mogućnost je spajanje i pravljanje neke balkanske ili istočnoevropske ture, gdje bi Crna Gora i Budva svakako imale šansu. Budva im je interesantna za organizovanje medenih mjeseca, a posebno im je interesantna kazino ponuda”, kazala je Rađenovićeva.

Zahvaljujući partnerima iz Albanije i Turkiš erlajnza, kako je kazao direktor “Adria D.M.C“ Branko Kažanegra, uspjeli su prvi put da na ove prostore dovedu studijsku grupu.

“Znali smo da Crna Gora ne može biti jedina ciljna destinacija, da neko potegne toliki put da dođe ovdje. Ali ovo područje je jako interesantno, zbog istorijskih, političkih veza, zbog toga što na jednom malom prostoru kakav je Balkan, nalazi se toliko različitosti. Naša namjera ubuduće je da ponudimo takve programe koje će uključivati nekoliko zemalja”, kazao je Kažanegra i dodao da, o kakvom je tržištu riječ, dovoljno govori podatak da u Pekingu ima više milionera, nego što Crna Gora ima stanovnika.

Da je popularni glumac nekadašnje Jugoslavije Velimir-Bata Živojinović i film „Valter brani Sarajevo“ već decenijama najgledaniji film u Kini, potvrdili su predstavnici poslovne grupe, ali isto tako bili su iznenađeni činjenicom, da su Budva i Crna Gora spremne da za grupe kineskih gostiju naprave i ture obilaska svih onih predjela u kojima su se snimali partizanski filmovi.

Ideja da bi osim mosta na Đurđevića Tari mogli čak i lično upoznati popularnog Valtera, odnosno da bi za velike grupe gostiju budvanska Turistička organizacija bila spremna da se potrudi i da dovede Živojinovića i napravi takav turistički aranžman, naišla je na pravo oduševljenje Kineza.

Нема коментара:

Постави коментар