понедељак, 21. новембар 2011.

Predrag Sekulić: Odluka o novom tenderu za Valdanos nakon detaljne analize

PODGORICA - Nakon što je propao i drugi tender za zakup uvale Valdanos u Vladi su oprezni o eventualnom raspisivanju novog. Predjednik tenderske komisije Predrag Sekulić kaže za Radio Antena M da će odluku o tome donijeti Savjet za privatizaciju nakon što pažljivo razmotri razloge dva neuspjela tendera. U Agenciji za promociju stranih investicija nijesu iznenađeni i smatraju da je neuspjeh drugog tendera bio očekivan.
Na drugi tender za valorizaciju ulcinjske uvale Valdanos do predviđenog roka ,19. septembra nijedna kompanija nije dostavila ponudu. O eventualnom raspisivanju novog tendera odlučiće Savjet za privatizaciju, kaže za Radio Antenu M  predsjednik tenderske komisije Predrag Sekulić.

«U ovom trenutku teško je precizirati datum, mislim da smo svi zajedno dužni da vidimo koji su razlozi zbog kojih dva tendera nijesu uspjela. Mislim da nakon te analize i nakon što o svemu  budemo raspravili na sjednici Savjeta za privatizaciju, možemo da govorimo i o konkretnim rješenjima tj. o narednim potezima.»

Prvi tender raspisan je u decembru 2008 me, na kojem je prvorangirana bila britanska firma Kjubus luks. Iako su iz Savjeta za privatizaciju tada poručili da je tenderska komisija transparentno sprovela postupak za izdavanje Valdanosa,  iz pojedinih nevladinih organizacija ukazivali su na negativne finansijske iskaze Cubus Luxa.  Ubrzo zatim, Vlada je poništila tender.

Propast i drugog  za direktora Agencije za promociju stranih investicija Petra Ivanovića bio je očekivan.  Dešavanja u vezi sa britanskom kompanijom i negativna kampanja pojedinih nevladinih organizacija poslali su lošu poruku stranim investitorima, smatra Ivanović.

«Poslata je loša poruka ne samo Cubus Luxu već i svim ostalim investitorima. Jer u svijetu ozbiljnih investitora važi poštovanje pravila. A  ako se pravila igre mijenjaju tokom samog postupka, izbora i selekcije investitora onda to nije dobar signal o ozbiljnosti onih koji se pripremaju za tender.

Нема коментара:

Постави коментар