понедељак, 21. новембар 2011.

Morsko dobro postaje agencija, prihod od zakupa ide u budžet

PODGORICA - Javno preduzeće Morsko dobro biće preimenovano u Agenciju za upravljanje morskim dobrom, kojim će upravljati sedmočlani savjet po izboru skupštine, kako je predloženo nacrtom zakona Ministarstva održivog razvoja i turizma na posljednjoj sjednici Vlade.
Agencija će imati svojstvo pravnog lica i biće registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata, a zaposleni koji ne budu raspoređeni sistematizacijom radnih mjesta Agencije, biće proglašeni tehnološkim viškom, predviđa nacrt.

Kako piše današnji Dan, prema nacrtu, sredstva za rad Agencije obezbjeđuju se iz Budžeta Crne Gore, a Agencija je dužna da Skupštini podnosi godišnji izvještaj o stanju morskog dobra kao i finansijski izvještaj.

O upravljanju morskim dobrom na period od per godina odlučiće vlada, a Agencija će davati koncesije ili zakup na period od jedne do pet godina.

Naknada od zakupa i koncesiona naknada, prihod su budžeta Crne Gore, a sredstva od naknade biće korištena za zaštitu morskog dobra i izgradnju infrastrukture, dok će jedan dio prihoda ići i u opštinski bidžet – predviđa nacrt.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Žarko Radulović, kazao je listu da nije upućen u to preimenovanje, kao i da ne očekuje bitniju promjenu.

„Ukoliko zakup plaža ostane na istom nivou ili bude umanjen, to će biti dobro za privrednike, ali ne bi valjalo da zakup poskupi“, kazao je Radulović.

Нема коментара:

Постави коментар