понедељак, 21. новембар 2011.

Do septembra 568 miliona eura prihoda od turizma

PODGORICA - Prema prvim procjenama, prihodi od turizma za osam mjeseci ove godine iznose oko 568 miliona eura. Takođe, kroz Prvu komponentu IPA programa, naredne dvije godine Crnoj Gori će biti dodijeljeno 21,6 miliona eura, saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade.
U Informaciji o kvalitativnim i kvantitativnim efektima ljetnje turističke sezone 2011. godine, sa aspekta ostvarenih finansijskih rezultata, pokazuje da je ovogodišnja ljetnja sezona bila uspješna, jer je zarada 5,4 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine. Pored prihoda, ostvaren je i rast prometa u ostalim sektorima koji su u indirektnoj vezi sa turizmom. I pored određenih problema koji su pratili ovogišnju sezonu, može se konstatovati da je kvalitet ukupne turističke ponude bio na višem nivou, a nastavljen je i trend rasta gostiju sa svih emitivnih tržišta.

Crnogorska Vlada će, kroz pomenuti IPA program za 2012 - 2013. godinu, dobiti sredstva za podršku tranziciji i izgradnji institucija. Njihov cilj je unaprjeđenja procesa koordinacije i boljeg usklađivanja donatorske podrške sa državnim prioritetima i politikama integracije Crne Gore u EU.

Na sjednici je utvrđen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o detektivskoj djelatnosti, čime se omogućava privatnim detektivima iz države-potpisnice međunarodnog ugovora da obavlja poslove u Crnoj Gori. Takođe, predloženo je da detektiv ubuduće morati posjedovati visoku stručnu spremu i propisanu obavezu zaštite dostojanstva, ugleda, časti i privatnosti lica.

Vlada je usvojila i Strategiju o zaštiti od jonizujućeg zračenja, radijacionoj sigurnosti i upravljanju radioaktivnim otpadom sa Akcionim planom. Ovo je prvi dokument u Crnoj Gori kojim se obezbjeđuju uslovi za sprovođenje sistematske politike u oblasti upravljanja radioaktivnim otpadom.

Нема коментара:

Постави коментар