понедељак, 21. новембар 2011.

Dosta nam je ljeta, ajmo u planine

Bliži se zimska sezona a dva najveća crnogorska centra zimskog turizma, s mogućnostima za alpsko te nordijsko skijanje su dvije prelijepe planine Durmitor i Bjelasica. Durmitor je pod snijegom 120 dana, ima nekoliko skijališta, od kojih su najatraktivniji Savin kuk, Štuoc i Javorovača.

Savin kuk ima dvije žičare, ski lift, bejbi ski lift, kao i ski servis. Dužina staze je 3500 metara. Štuoc ima nešto kraću, ali zanimljivu stazu 2630 metara. Javorovača je za turiste koji vole kratka skijališta, duga je 800 metara. Za langlauf postoje staze od 3 do 12 kilometara. Tradicionalna međunarodna smučarska takmičenja su Angel kup i Kup Durmitor. U okviru dva skijaška kluba, “Žabljak” i Planinarsko-smučarsko društvo “Durmitor”, već dugo postoje škole skijanja.

Idealne terene imaju i padine Bjelasice. Sniježne padavine su obilne, a prvi snijeg pada u novembru i zadržava se do maja, na osunčanim stranama i duže. Debljina pokrivača se kreće od 1 do 3 metara. Skijaške staze počinju na nadmorskoj visini od 1980 metara, a završavaju na 1420 metara. Ukupna dužina staza je 15 kilometara, a prilagođene su rekreativnom te takmičarskom sportu.

Staze i opremljenost ski centra omogućuju da se odjednom skija 4000 skijaša. Sve staze su u sjevernom dijelu Bjelasice, a osnovna je duga 4,5 kilometra. Postoji jedna žičara duga 1840 metara, kapaciteta 1200 skijaša na sat, kao i tri ski-lifta dužine po 500 metara, kapacitata 200 skijaša na sat. Moguće je i noćno skijanje, jer je staza opremljena reflektorima. Skijališta su od Kolašina udaljena 8,5 kilometara, a u gradu rade dva kluba – Bjelasica i Trebaljevo. Na Bjelasici je tradicionalno takmičenje Zlatna lasica, a u okviru ski festa organizuje se i takmičenje u snoubordu.

Нема коментара:

Постави коментар